Már több, mint egy évtizede ismerjük és fogyasztjuk a Morinzhit, ami

 • friss noniból (Morinda citrifoliából – 85%) és
 • szudáni hibiszkuszból (15%) készül.

Rendkívüli hatásait megtapasztalhattuk, és fogyasztottuk magában, vagy italba keverve.
Sőt, van, aki napi 1 üveggel fogyaszt, hogy fiatal maradjon. Erről itt írtam korábban. >>>

A Morinzhi alapanyaga, a noni gyümölcs most már kapszula formában is elérhető.

Mengkudu noni kapszula

DXN Mengkudu, a noni kapszula

Minden kapszula 350 mg Morinda citrifoliát, azaz noni gyümölcsöt tartalmaz por formában.

Kiszerelés:
30 db/doboz
90 db/doboz

Szigorú élelmiszerbiztonsági felügyelet mellett kerül feldolgozásra, hogy az összes értékes összetevőjét megőrizze.

A természet kincseit felfedezve egyre többen fordítják figyelmüket az egzotikus gyógynövények felé, melyek jól ismertek rendkívüli egészségügyi előnyeikről. Az egyik ilyen szuperélelmiszer, amely egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül, a noni. 

Több forrásból is összegyűjtöm, hogy mit érdemes tudni róla.

Amit a noniról tudni érdemes

A noni Délkelet-Ázsiában, a csendes-óceáni térség országaiban és azon belül leginkább Polinéziában őshonos, de megtalálható még Ausztráliában és Indiában is.
Széles körben ismert és elismert gyümölcs, melyet táplálkozási, egészségmegőrzési és gyógyászati céllal használnak.

A Morinda Citrifolia-nak több ismert neve van:

 • Great Morinda,
 • Indian Mulberry (indiai eperfa),
 • tahiti noni,
 • Beach Mulberry (tengerparti eperfa), 
 • noni vagy
 • a malajziaiak által ismert Mengkudu.

A noni egy kis méretű örökzöld trópusi fa termése.  Én magam Malajziában, a DXN farmján találkoztam a noni fával és gyümölcsével, ami akkor kivülről zöld színű volt.

 • A gyümölcs először zöld, majd ahogy növekszik sárgává válik, és végül fehér lesz, amikor teljesen érett.
 • A betakarítás után a gyümölcs gyorsan érni kezd, és áttetsző fehérré, puhává válik, mint egy érett paradicsom. Ekkor nyeri el a jellegzetes szagát, ami a kék sajthoz hasonlít. Ezért hívják néhol (büdös) sajt szagú gyümölcsnek.
Noni gyümölcse

A noni értékes összetevői:

A gyümölcs vitamin és ásványi anyag tartalma rendkívül magas, ez teszi igazán egyedülállóvá.

  • A noni gyümölcs a 20 aminosavból 17-et tartalmaz, beleértve mind a 9 esszenciális aminosavat, így teljes értékű fehérjévé válik. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, és nélkülözhetetlenek a bőr és a szövetek egészségének helyreállításához.
  • Iridoidok: a noniban fontos bioaktív anyagok az iridoidok, amik az egészségünkre számos jótékony hatást képesek kifejteni. A kutatások azt mutatják, hogy az iridoidok segíthetnek a gyulladásos folyamatok szabályozásában a szervezetben. Az iridoidokról azt is mondják, hogy sejtregeneráló hatásuk van, amely nagyban segíthet a szervezet káros, degenerativ folyamatainak visszafordításában.
  • Flavoinodok és antioxidánsok: a noni gazdag antioxidánsokban, például polifenolokban, flavonoidokban és C-vitaminban. Az antioxidánsok segíthetnek a szervezet védekező rendszerének erősítésében, és védelmet nyújthatnak a szabad gyökök okozta károsodás ellen.
  • Vitaminok és ásványi anyagok: A noni tartalmazhat vitaminokat (például C-vitamin, B-vitaminok) és ásványi anyagokat (például kálium, kalcium, magnézium), amelyek hozzájárulnak az egészséges testműködéshez.
  • Proxeronine: a noni legfontosabb összetevője a proxeronin, ami a xeronin működéséhez szükséges enzimeket aktivizálja, és segíti a vitaminok, ásványi anyagok felszívódását. A xeroninről azt mondják, hogy segíti a sejtek működését és regenerálódását. A xeronin serkenti a boldogsághormonok kiválasztását, gyógyítja a sérült sejteket, az elhalt sejtek eltávolításában szerepet játszó fehérjeemésztő enzimeket működésre serkenti és aktiválja az agyban megtalálható tobozmirigy tevékenységét. Ebben a mirigyben termelődik a szerotonin és a melatonin, melyek nagy szerepet játszanak az alvásciklus, a hangulat és a testhőmérséklet szabályozásában.
Találtam egy érdekes videót is, ami leginkább a xeronin szemszögéből mutatja be az előnyöket.

A noni hatóanyagai, működése és hatásai

A noni kockázatai és mellékhatásai:

 • A noni egy természetes táplálék. Az eddigi kutatások nem tártak fel mellékhatásokat.
 • Normál mértékű fogyasztása biztonságosnak tűnik, olyan, mintha más gyümölcsöt fogyasztanánk.
 • Bár a noni gyümölcsöt általában biztonságosnak tekintik, fontos megemlíteni, hogy minden szervezet más és egyedi. Néhányan tapasztalhatnak enyhe gyomorpanaszokat vagy hasmenést a noni fogyasztása után, főleg, ha túl nagy adagot isznak.
  (Valós történet alapján. Egyik csapattársunk részt vett Kócsó Lászlóval a közös Daily Morinzhi iváson, ahol 1 üveg Morinzhit kell meginni egy hajtásra. Ez még általában nem szokott problémát okozni. Azonban a felesége nem tudta meginni a sajátját, és hogy ne vesszen kárba a fél üveggel, azt is megitta. Ennek meg lett a „gyorsító” hatása… Bár az is igaz, hogy többen itták meg már egy hajtásra a nagy, 700 ml-es Morinzhit, és nem tapasztaltak hasonlót. Tehát valóban egyénenként változhat ez is.)
 • Várandós és szoptatós anyáknak nem ajánlott.
 • Súlyos betegségek esetén körültekintetőnek kell lenni, érdemes a kezelő orvossal egyeztetni fogyasztását. Pl. veseelégtelenség esetén a kálium tartalom miatt.
  Illetve bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, ezért érdemes több óra különbséggel fogyasztani.
 • Összességében elmondható, hogy emberek százezrei fogyasztják világszerte, és nem negatív, hanem számos pozitív hatásról számolnak be. Emellett a tudományos kutatások is inkább erről szólnak. Lásd a Pubmed linken lentebb.

Az alábbiakban pedig szedjük össze a noni hatásait, amihez a tudományos cikket, más oldalak, és előadások anyagából merítek, és általánosságban írok a noniról, és annak hatásairól, ami nem garantálja, hogy minden terméknél és mindenkinél egyformán jelentkezik. Továbbá mielőtt tovább mennél, olvasd el a plusz jelre kattintva a fontos figyelmeztetést is.

Fontos figyelmeztetés

Az itt közölt információkat ismeretbővítés céljából közöljük.

Azok nem tekinthetők a részünkről semmilyen egészségre vonatkozó állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend-kiegészítő termék vagy hatóanyag reklámjának.
Az ismeretbővítés nem helyettesíti az orvosi kezelést. Fontos, hogy panaszaiddal háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel!

Orvosi kutatásokra, vagy a hagyományos keleti gyógyítás tapasztalataira történő hivatkozások nem tekinthetők a részünkről tett semmilyen egészségre vonatkozó állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend-kiegészítő, termék vagy hatóanyag reklámjának.

Az itt közölt tartalom nem tekinthető öngyógyításra való felhívásnak. Az öndiagnózis és az öngyógyítás kockázatokat rejt magában.

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.

Az étrend-kiegészítők fogyasztása nem helyettesítheti az egészséges életmódot, a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, és a rendszeres testmozgást.

A termékek minősége teljesen megbízható és kimagaslóan magas, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet notifikálta, és zöldpipával látta el.

A noni hatásai:

Ezek a lehetséges hatások, amit már sokan tapasztaltak és dokumentáltak:

 • Depresszió és szorongás esetén kedélyállapot-javító hatású lehet, hozzájárulhat a mentális egészséghez.
 • Immunrendszer támogatása: az antioxidánsok és tápanyagok támogathatják az immunrendszer működését, segítve a szervezetet a különböző fertőzések elleni küzdelemben.
  A noni adaptogén és sejtszinten támogatja a szervezet működését, öngyógyulását.
 • pozitív hatás a szellemi és fizikai teljesítőképességre, javíthatja az állóképességet, növelheti az általános teljesítményt, és segíthet a fáradtság leküzdésében, valamint a jobb alvásban.
 • elősegítheti a nők csontjának egészségét, segíthet fenntartani a normál vérnyomást és javíthatja a fogíny egészségét
 • segíthet a hormonrendszer kiegyensúlyozásában
 • menstruációs görcsök enyhítésében segíthet*
 • fájdalomcsillapító hatású lehet
 • gyulladáscsökkentő hatású lehet, pl. ízületi gyulladás esetén is
 • segíthet a káros szenvedélyekről való leszokásban, pl. cigaretta elhagyás esetén

* Ezzel kapcsolatban egyik ismerősöm mesélt egy történetet.
Tinédzser lányának nagyon erős menstruációi voltak, és néha 10 napig is eltartottak. Mondhatni ez az első időszakban normális, de akinek meg kell élni, már nem biztos, hogy az.
A Morinzhi ízét azonban nem szerette a fiatal lány, és nem tudták így a noni segítségét igénybe venni. Amíg fel nem fedezték, hogy elérhető kapszulában is, és sikerült hozzájutni Malajziából. Néhány hónap múlva a ciklus rendeződött, és sokkal viselhetőbb lett (rövidebb napok, és nem járt akkora vérveszteséggel.)

A noninak sokkal több pozitív hatása lehet, így én is beszereztem Malajziából és kúraszerűen fogyasztottuk. Milyen jó, hogy már nem kell Malajziából rendelni, hanem végre Magyarországon is egyszerűen elérhető, akár másnapi kiszállítással, így már egyszerűen a mindennapok részévé tudjuk tenni.

Amire figyelni kell a megfelelő noni készítmény kiválasztásánál:

 • milyen körülmények között termesztik
 • hogyan dolgozzák fel
 • a késztermékben csak a noni található  (esetleg más gyümölcs), és vannak-e benne más adalékanyagok, káros vagy felesleges összetevők

Az összetevőket megtaláljuk a termékeken, de az első kettőről általában nem kapunk információt egy boltban vásárolt termék esetén.

Amit tudunk a DXN nonit tartalmazó készítményeiről:

 • a DXN saját ültetvényein termeszti a nonit.
 • GMP és ISO nemzetközi szabványoknak megfelel a gyártási folyamat,
 • A noni kapszula 100%-ban tartalmazza.
 • A Morinzhi gyümölcslé 85% noni lé, ami mellé 15% hibiszkusz levet adtak.
 • Tartósítószert, mesterséges színezéket, hozzáadott íz- és aromaanyagokat, adalékanyagokat,
  állati eredetű összetevőket nem tartalmaz.
 • Számos jó tapasztalat támasztja alá hatékonyságukat.

DXN Morinzhi noni gyümölcslé

 • 285 ml – 5690 Ft törzsvásárlói áron
 • 700 ml – 12475 Ft törzsvásárlói áron

Ajánlott mennyiség: napi 2 evőkanál (30 ml) magában vagy folyadékban elkeverve

DXN Mengkudu noni kapszula

 • 30 db – 4000 Ft törzsvásárlói áron
 • 90 db –  10800 Ft törzsvásárlói áron

Ajánlott mennyiség: napi 1-2 kapszula

Ismerd meg a DXN termékeket
és előnyeiket a DXN termékkatalógusból.

A termékek árát megtalálod
az aktuális árlistában a gombra kattintva.

Faragóné Keserű Judit DXN

  Faragóné Keserű Judit

Ismerd meg hogyan tudod megrendelni, akár a kedvezőbb, törzsvásárlói áron:

Vannak kérdéseid?
Keress meg bátran az elérhetőségeimen!

error: A tartalom jogvédett. Ne másold!