Napjainkban újra ráébredtünk a kézmosás kiemelkedő fontosságára. Nem csak arra, hogy kell (sőt, most igazán nélkülözhetetlen), de arra is, hogy

  • mikor és hányszor,
  • mivel és
  • pontosan hogyan kell (minél alaposabban).

A különböző alkoholos kézfertőtlenítők igazi hiánycikkek lettek, mert azt bármikor tudjuk használni, az utcán is, de otthon a legegyszerűbb kézmosás szappannal.

Kiváló cikkeket találtam arról, hogy most miért a szappan a legjobb kézfertőtlenító ebben az időszakban.

Először a HVG cikkéből idézek:
Napok óta halljuk, hogy kézmosással tehetünk a legtöbbet a koronavírus terjedése ellen. Az alkohol alapú fertőtlenítők is hatékonyak, de a szappan tud valamit, amit azok nem. A szappan nemcsak a bőrre tapadt vírust mossa le, hanem szétbontja azt a rendszert is, amely egyben tartja a vírust alkotó fehérjét, zsírt és RNS-t. Egy igazi vírusterminátor.”
A teljes cikket itt tudod elolvasni:
https://hvg.hu/elet/20200316_Miert_pont_a_szappan_a_leggyilkosabb_ellenfele_a_koronavirusnak

Az Index is írt érdekes és hasznos cikket erről:
„Ha nincs kéznél fertőtlenítőszer, bízhatunk benne, hogy ha elég alaposan és sokáig mosunk kezet, a sima szappan is eltávolítja a vírusokat a kezünkről. Pontosan ilyen jól távolítják el a speciálisan antibakteriálisnak hirdetett szappanok is. Semmivel sem jobban, mint a sima szappan. Az, hogy tömbszappanról, vagy folyékony szappanról van szó, nem számít.”
A teljes cikk itt olvasható:
https://index.hu/techtud/2020/03/15/mire_jo_a_fertotlenito_es_a_kezmosas/

A Vital.hu ide vonatkozó cikke is annyira jó, hogy a kézmosás szappannal részt be is másolom:
1.) A kezek tisztán tartása – Szappanos kézmosás

A legegyszerűbb és legfontosabb a 20 másodpercig tartó alapos kézmosás. Folyóvíz alatt dörzsöljük át szappannal a kezeinket, ügyelve arra, hogy a körmök, az ujjak köze, és a kézhát is sorra kerüljön.

 

Szappan vagy folyékony szappan? A lúgos kémhatású hagyományos szappanok (melyek leginkább tradicionális eljárással készülnek) tökéletesen fertőtlenítik a kezet, sőt jobban kímélik a bőrt, mint a kézfertőtlenítő folyékony szappanok, ez utóbbiak a gyakori használat során sajnos elbánnak a kéz bőrével, kiszárad, akár be is repedezik tőle a bőr. A hagyományos szappan kíméletesebb megoldás, és ugyanúgy fertőtlenít. Figyeljünk arra, hogy nem minden folyékony szappan elég „erős” ahhoz, hogy elbánjon a kórokozókkal! A legjobb választás tehát a szappan vagy a kézfertőtlenítő folyékony szappan.
A teljes cikket itt tudod elolvasni:  https://www.vital.hu/koronavirus_vedelem

Természetesen az utóbbi hétekben én is szinte minden előtt és után kezet mosok, aminek az lett a következménye, hogy az állandó kézmosástól kiszáradt, kirepedezett a bőröm, így a folyékony szappanokról hagyományos, sőt ganodermás szappanra váltottam otthon. 

Mert ez tényleg ápolja is a kezem, amire nagy szükség van, mert a repedések mentén már ki is vérzett, ami veszélyes is lehet.

Végül pedig még egy cikk, amiben nagyon szuper kis képekkel is illusztrálják a szappan hatását.
Az emberek általában azt gondolják, hogy a szappan a bőrünknek kellemes és ápoló hatású, mikrobiológiai szinten az organizmusok szemszögéből nézve nagyon is romboló anyag lehet. Egy csepp szappan vízzel higítva elegendő, hogy megtörjön és megöljön számos baktériumot és vírust, köztük az új koronavírust is, amely az egész Földet fenyegeti. A szappan titka annak hibrid tulajdonságából ered. teljes cikket itt tudod elolvasni:  https://andio.biz/hogyan-mukodik-a-szappan-a-koronavirus-ellen/

Ahogy a fenti videóban is láthattad, én a DXN ganodermás szappanát használom.

Eddig leginkább zuhanyzáshoz használtuk, én és a gyerekek is, de mostantól a folyékony szappanokat is lecseréljük inkább erre, és minden kézmosásnál ezt fogjuk használni.

Ezzel nem csak a bőrünknek teszünk jót, hanem ahogy olvastuk, a fertőtlenítésnek is maximálisan eleget teszünk, kézkímélőbb módon.

Faragóné Keserű Judit DXN

Faragóné Keserű Judit

Ismerd meg hogyan tudod megrendelni, akár a kedvezőbb, törzsvásárlói áron:

Vannak kérdéseid?
Keress meg bátran az elérhetőségeimen!

error: A tartalom jogvédett. Ne másold!