Bár Magyarországon egyre népszerűbbé vált ezt a két aszalvány, de eddig még én sem fogyasztottam őket. Bár Malajziából hoztam már belőlük néhány éve DXN-es goji bogyót és kínai datolyát, de akkor még nem volt könnyű beépíteni a hétköznapokba. Ezért is jó, ha megvizsgáljuk hatásait és azt, hogyan érdemes fogyasztani.

Az aszalványok jótékony hatásai:

  • Megőrzik az eredeti gyümölcs aromáját, valamint vitamin- (pl. karotin, B1, B2-vitamin, niacin, C-vitamin) és ásványi anyag- (pl. kalcium, kálium, vas, réz) tartalmának nagy részét.
  • Koncentrált cukortartalmuknak köszönhetően fogyasztásuk az édességek iránti vágyunkat is kielégítheti, valamint kiváló helyettesítői lehetnek egyes desszertek cukoralkotójának.
  • Igen magas a rosttartalmuk, ami miatt természetes gyógymódját képezhetik a székrekedésnek.
  • Telítettségérzetet biztosítanak.
  • Vízben megduzzasztva vagy megfőzve bővül a konyhai felhasználhatóságuk. Ehetjük magában, melegen, kompótként, áttörve lekvár helyett, sütemény vagy húsételek töltelékeként, mártások összetevőjeként, vagy müzlikbe és salátákba keverve.

A kínai datolyáról általában

A Terebess gyümölcskalauzban sok hasznos információt találtam, amiből idézek néhány gondolatot:

    • “Fontosabb nevek Kínában:
      棗 zao = jujuba = Jujube
    • Milyen szervre hat: lép, gyomor, szív, máj és belek
    • Kedvező élettani hatásai: A kínai datolya az egyik legfontosabb aszalt gyümölcs a hagyományos kínai gasztronómiában.
      Van egy régi közmondás is erről: „Napi tíz datolya és sosem kell orvos; napi 3 datolyától örökké fiatalnak látszol majd.”
    • Kínában a friss vagy cukrozott kínai datolyát gyakran fogyasztják desszertként vagy a tea mellé, rengeteg kínai finomság fontos összetevője.
    • A Ben Cao Gang Mu, a Gyógynövények jegyzéke (Compendium of Materia Medica) azt írja, hogy a jujuba „a lépnek és gyomornak való gyümölcs.”
      A hagyományos kínai orvoslás emellett úgy tartja, hogy a kínai datolya segít oldani a stresszt.
  • A jujuba hűsíti a torkot, így a belőle készített főzetet gyakran alkalmazza az ételterápia torokfájás esetén.
    Mivel kitűnő vitaminforrás, a jujubát Kínában régóta „a természetes vitamingyümölcsként” emlegetik, ami élénkíti a vérkeringést és szebbé teszi a bőrt.
  • Modern kutatások: A kínai datolyában sok az étkezési rost, cukor, C- és E-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium és vas. Nagy vitamintartalmának hatalmas egészségügyi vonzata van. A jujuba segíthet az energiaszint fenntartásában, mivel képes átalakítani a szénhidrátokat és megőrizni a vércukor és zsírsav szintet. A beszámolók szerint a kínai datolya szintén segíti a hemoglobin, vörös- és fehérvérsejtek képződését.
  • A jujubában található magnézium nélkülözhetetlen az egészséges csontfejlődéshez, míg a vas a vörösvérsejtek képződése során jön jól.
  • Mikor érdemes kínai datolyát fogyasztania?
    A következő panaszok esetén fogyasszon rendszeresen jujubát: lép- vagy gyomor-rendellenesség; rossz étvágy; székrekedés; csi-hiány a vérben; álmatlanság; allergiás alkat.” A szöveg forrása

DXN Jujube – kínai datolya

Kiszerelés: 300 g

DXN Jujube előnyei:

  • Kénmentes
  • Magas ásványi anyag, rost és vitamin tartalom.
  • Tartósítószermentes, mesterséges színezéket nem tartalmaz.

Felhasználási javaslat:

  • Használhatjuk édesítésre, egészségesebb sütemények elkészítéséhez tápanyagtartalom növelésére.
  • Gyümölcslevesekhez, desszertekhez.
  • Turmixokba, szószokba.
  • Teába
  • Snackként

Tapasztalataim az első kóstolás után:
Kívül kicsit vastagnak tűnik a héja, de miután szétharapjuk finom, édeskés belül. Könnyen eteti magát.
Amire azonban figyelni kell, hogy mag vagy magtöredék sajnos előfordulhat benne.

DXN Jujube kínai datolya 3 DS

A goji bogyóról általában

Találtam egy kiváló cikket a Goji bogyóról. A teljes cikket itt tudod elolvasni, amiből most néhány gondolatot én is idézek.

“Ningxia, Kína legkisebb tartománya az a hely, ahol a Goji Berry terem. Ma úgy ismert, mint a „Goji szülőhazája”, mivel itt termelik a legjobb Goji bogyót a világon.

A természet egyik legtápanyagdúsabb gyümölcse a goji, mely rendkívül gazdag vitamin-, ásványianyagforrás, továbbá poliszaharidok, aminosavak, omega olajok forrása.

A szuperételek közé sorolják, mivel a legmagasabb tápanyagtartalommal bíró gyümölcsök egyike. Ily módon nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és sok más létfontosságú tápanyagot.

Már kisebb mennyiségben történő fogyasztása is sokat segít a tápanyagszegény életmód javításán, de persze a legtökéletesebb az, ha mellette egészséges étrendet tudhatsz magadénak a mindennapokban.”

goji bogyó 2
Goji bogyó 4
  • goji bogyó kiváló C-vitamin forrás.
  • Gazdag B-vitaminban és antioxidánsokban.
  • Béta karotint, poliszacharidokat, káliumot és 18 különböző aminosavat tartalmaz.

A goji bogyó jótékony hatásairól pedig egy másik cikkből idézek:

  1. Kiemelkedő az antioxidáns szintje a goji bogyónak.
  2. Hatékony immunerősítő.
  3. Természetes afrodiziákum.
  4. Erősíti a csontokat és gyorsítja az izom növekedést.
  5. Fokozza a zsírbontást és az energiatermelést.
    Talán az egyik legvonzóbb tulajdonsága ennek a kínai bogyónak, hogy természetes módon csökkenti az étvágyat, és nagy mértékben hozzájárul, hogy a bevitt táplálék energiává alakuljon zsír helyett. Akinek szüksége van egy kis plusz energiára, vagy szeretné a diétáját támogatni természetes módon, annak érdemes hetente többször fogyasztani goji bogyót.
  6. Védi a májat
  7. Javítja a látást

A cikkben minden egyes pont részletesen ki van fejtve.

DXN Goji bogyó

Kína Ningxia tartományából származik, kiváló minőségű goji bogyó.

Kiszerelés: 350 g

DXN Goji bogyó előnyei:

  • Hagyományos eljárással aszalva.
  • Kénmentes.
  • Magas ásványianyag és vitamintartalom.
  • Nem tartalmaz tartósítószert és mesterséges színezéket.

Felhasználási javaslat: 

  • gabonapehellyel, más aszalt vagy szárított gyümölccsel joghurtba/kefirbe keverve fogyasztható
  • felhasználható gyümölcslevesbe, turmixba, szószokba
  • teát is készíthetünk belőle, vagy teába is tehetjük
  • süteménybe, ételekbe is tehetjük. Előtte érdemes beáztatni.
DXN Goji bogyó

Tapasztalataim az első kóstolás után:
Nagyon finom édeskés, savanykás íze van. Elszopogatható, rágcsálható magában is.
Olyan mintha cukorkát ennénk, csak annál sokkal egészségesebb.

Faragóné Keserű Judit DXN

Faragóné Keserű Judit

Ismerd meg hogyan tudod megrendelni, akár a kedvezőbb, törzsvásárlói áron:

Vannak kérdéseid?
Keress meg bátran az elérhetőségeimen!

error: A tartalom jogvédett. Ne másold!