Maradj otthon – ha megteheted…

Ettől hangos az online világ, a közösségi média, ezért folyik a kampányolás. Nem véletlenül.

Bár a megteheted határa nem is olyan könnyű, mert ki dönti el, hogy megteheted-e. A munkahelyed, a gyerekek esetén a kormány, a körülményeid, vagy a kényszer, mert nincs más választásod.

Vagy egyszerűen a felelősségvállalás.

Ebben a bejegyzésben szeretnék összegyűjteni néhány hasznos cikket és gondolatot, amivel találkoztam az utóbbi időkben és ami engem is foglalkoztat.

Az én otthoni munka történetem

Ez a kép még nyáron készült, mégis nagyon kifejező.

Egyrészt azért, mert a legnagyobb miértem a gyerekeim voltak, amiért úgy döntöttem, hogy nem szeretnék visszamenni egy hagyományos állásba dolgozni, hanem otthonról szeretnék dolgozni az internet segítségével. Így csaknem 10 éve már, hogy elkezdtem tanulni az online marketinget és felépíteni a saját nemzetközi online vállalkozásomat.
Itt olvashatsz többet az indulásról >>>
Itt pedig elolvashatod, hogy hol tartunk most >>>

Másrészt viszont óriási kihívások vannak abban, ha otthonról dolgozol, különösen, ha a gyerekek is otthon vannak. Nem ülhetsz állandóan és nyugodtan a gép előtt fókuszálva, hanem el kell látni őket. Bevásárolni, főzni, a napi házi munkát elvégezni, de emellett még beszélgetni és játszani velük is nagyon fontos.
Tehát nem szeretném annak a látszatát kelteni, hogy ebben nincs kihívás. Ráadásul a rugalmas munkaidőbeosztás nem csak azt jelentheti, hogy akkor dolgozol, amikor akarsz, hanem azt is, hogy nincs korlátja a munkaidődnek, és nagyon könnyű túlzásba is esni.

Néhány hete a kisfiamnak folyt az orra és fájt a torka, így orvoshoz mentünk. Több év után először. Végül kiírta a doktornő egész hétre, bár szerencsére 1-2 nap alatt rendbejött. Segített nekem otthon palacsintát sütni (már teljesen egyedül megy neki), majd elmentünk a közeli parkba pl. hintázni is.

Amikor az orvosi váróteremben voltunk, akkor találkoztunk az egyik tanárnőjével, és ő elmondta, hogy nem tud sok napot hiányozni a munkából, de a kisfia még mindig nincs olyan állapotban, hogy óvodába lehessen vinni, ezért van, hogy egyedül marad otthon.
Micsoda óriási kihívás egy anyukának így dolgozni!

Ekkor is átéreztem, hogy milyen hálás vagyok, hogy én otthonról tudok dolgozni, hogy nem kell így sem állandóan dolgoznom, mert sok folyamat működik magától is, de azért nagyon is lenne még mit tennem fókuszált munkával…

És akkor egyszer csak megváltozik a világ, mert nincs más választás.
Maradj otthon. Megteheted?

” Tisztaság, alázat, felelősségvállalás, együttérzés, fókuszáltság, szabálykövetés, lemondás, mértéktartás. Ebből vizsgázik az emberiség. ” Ismeretlen szerző

Ma reggel arra ébredtünk, hogy jövő héttől már nem lesz iskola

(még péntek este bejelentették, de a nyugodt alvás érdekében este már nem híreket, hanem könyvet olvastam), de digitális oktatással mégis igyekeznek leadni a tanárok az anyagot. Izgalmas kihívás lesz.
Tekintettel arra, hogy én már 10 éve így tanulok, és valamilyen szinten tanítok is (videók, webkonferenciák, online tanfolyamok) hiszek abban, hogy ez egy valós alternatíva.

Tudom azt is, hogy sokaknak nem adott a technikai háttér ehhez, és sokaknak az iskola nem csak az oktatásról szól, hanem itt kapnak megfelelő étkezést. Ráadásul a dolgozó szülőknek nem könnyű megoldani, hogy mi/ki legyen az otthon maradott gyerek(ek)kel.

De most ebből a helyzetből kell kihozni a lehető legjobbat.

Egy otthontanuló család tapasztalatai segíthetnek az otthoni új rutinok kialakításában: https://kidsoasis.hu

Dolgozómami munkajogi tanácsai, ha gyerekeid és munkahelyed is van >>>

Egyre több cég, alkalmazott és vállalkozó igyekszik átállni a home office-ra.

Már, aki megteheti. Tehát, akinek a munkája olyan, hogy otthonról is elvégezhető, azoknak nem kell vállalni a tömegközlekedés, a közös munkahely, a személyes találkozás veszélyeit.

Tudom, hogy van, akinek ez nem megvalósítható. Azoknak sem, akiknek a munkájára most a legjobban szükségünk van ebben az időszakban.

Ez a cikk, a home office-szal kapcsolatban tud segíteni hasznos gondolatokkal:
Ökoanyu tippjei home office-hoz:
 http://okoanyumag.hu/2020/03/12/tippek-home-office-hoz-hagyd-ki-a-nagyit-az-egyenletbol/ 

De miért kell otthon maradni?

Amikor ezt a cikket írom Magyaroszágon 19-ről 25-re emelkedett az ismert koronavírusos betegek száma. Még milyen jól állunk, és rajtunk múlik, hogy a terjedés mennyire lesz gyors vagy lassú. Bár már nagyon sok intézkedés szolgálja ezt, de az elmúlt 1-2 hét érintkezései még ezután mutatkoznak meg.

Olvashattuk, hogy Olaszországban és Spanyolországban (egyik csapattársunk épp tegnap írta, hogy a madridiak elindultak a tengerpartokra, így juttatták el oda is a járványt) a felelőtlen viselkedésnek köszönhetően még mindig elképesztő ütemben nő az új fertőzöttek száma.

Ebben a cikkben elképesztő ábrán láthatjuk ezt, a tényeket:
https://medium.com/@szofimolnar/koronav%C3%ADrus-mi%C3%A9rt-kell-azonnal-tenn%C3%BCnk-valamit-8d74091a7b21 

A bostoni Network Science Institut hálózatkutató fizikusának a bejegyzése is ezt erősíti meg. Azért is figyeltem fel rá, mert épp a könyvét olvasom. Barabási Albert-László – A képlet c. könyvét, ami a siker egyetemes törvényeiről szól, de van másik, hálózatokról szóló könyve is, és az biztos, hogy ő sokkal jobban látja a vírus terjedésének tudományos hátterét, mint mi laikusok.  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10163040485330612&set=a.10150450744610612&type=3&theater

Most az történik a világban, amire senki nem számított.

Én is alig tudom felfogni, hogy ez tényleg a valóság?

 • Nem mehetünk koncertekre, rendezvényekre (lásd a születésnapi rendezvény is lemondásra került.)
 • Bezárnak az iskolák, nem lehet menni hangszer óráka, balettra.
 • Nem utaznak az emberek, bezárnak az országok.
 • Nem lehetnek közös családi rendezvények. (Ismerősünk pénteki esküvőjén a szűk család helyett, csak a tanúk vehettek részt.)
 • Merjünk-e puszit vagy ölelést adni a 60 év feletti szüleinknek, családtagjainknak, barátainknak?
 • Mikor lesz újra az, hogy természetes lesz újra együtt lenni – kis és nagy közösségben – félelem nélkül?
 • És hogy lehet az, hogy ennek a vírusnak még nem találták meg az ellenszerét és nem tudják megakadályozni a terjedését? Egyelőre csak egyetlen módon – ha otthon maradsz és nem találkozol másokkal.

Van-e B terved?

Kedves ismerősünk blogbejegyzésében olvastam ezt:
Aki régóta olvas, az tudja, hogy 12 éve élek Milánóban, mert olasz a férjem. Eredeti foglalkozásom az olasz-magyar tolmács, de az évek során digitális marketinget is tanultam. És ennek köszönhetően nem fogok most éhen halni. Tolmácsként minden idei megbízásomtól elestem a koronahelyzet miatt, talán két esküvő marad. Mindig is úgy voltam vele, hogy jobb több lábon állni, mindig kell egy B (meg egy C!) terv és ez most teljesen bebizonyosodott.”
A teljes cikket itt tudjátok elolvasni: https://www.vitadolcissima.com/elet-a-vesztegzar-alatt-avagy-milano-a-koronavirus-idejen/

Most mindannyian érezzük, hogy biztonságot ad, ha van egy plusz bevételi forrásunk, amit akár online is tudunk működtetni. Nagyon sok Network Marketinggel foglalkozó, elsősorban hölgyet, anyukát követek a közösségi médiában (nem csak a mi cégünknél), akik egyébként is otthonról dolgoznak, bár sokan sokat is utaznak. Eddig. Egy ideig most csak az online munka jöhet szóba, de ehhez az üzlethez már adottak a feltételek.

Addig amíg a cégek a háttérben teljesítik a raktározást, csomagolást, és a termékek kiszállítását (tehát pl. amíg nálunk is működni fog a GLS-es kiszállítás), addig az üzletünk is működni tud.

Másik nagy előny, hogy a havi bónuszunk sok-sok országból, és nem csak Európából származik. Bár egyelőre még az olasz DXN iroda is működik – online kiszállítással. Az internet segítségével valóban nincsenek határok.

Ezért is jó, ha munka mellett, gyerekek mellett, saját vállakozás mellett is tudunk indítani egy másik lábat, ami biztonságot ad a váratlan, nehezebb helyezetekben is. Ez az út sem könnyű, ezért is sokat kell tenni, de valós alternatíva már most is sokaknak.

Akkor jó lesz most az online világ?

Olyan sokszor azt éreztük, hogy a kütyük, a technológia elszakít bennünket egymástól, különösen akkor, ha egymás mellett vagyunk és csak a telefonunkat nyomkodjuk.

De így, hogy mindenki (sokan) otthon lesznek, ez fog most összekötni bennünket. A gyerekeket a diáktársakkal, a tanárokkal, minket a csapattársakkal, de épp úgy barátokkal és családtagokkal.

Így láthatjuk, hogy mi történik a világban, és milyen sokan osztják azt a videót, ahogy az olaszok közösen énekelnek.
Kell a kapcsolat, van kapcsolat.

De akkor most mégis mit csináljunk?

Valamennyire érdemes tájékozódni a helyzetről, de nem foroghat ekörül minden gondolatunk. Alkalmazkodunk, de nem süllyedünk el a reményvesztettségben.

Ahogy a jobb oldali ábra is viccesen mutatja az online hírek nem csak jót adnak, egy egészen negatív spirálba is tudnak taszítani bennünket.

Sokan szerveznek online tanfolyamokat, koncerteket, előadásokat közvetítenek online, többen átviszik az edzéseket az online térbe.
Átmenetileg. Néhány hét, vagy néhány hónap.

Azt gondolom, hogy ezt az időszakot nagyon érdemes fejlődésre szánni. Átgondolni, hogy mi a fontos, hogyan éltünk mostanában, és mi az, amin nekünk is változtatni kell. Ez most egy óriási lecke mindannyiunknak, és rajtunk is múlik, hogy jövünk ki majd belőle.

Egy kis humor:
Mivel töltheted hasznosan a napot koronavírus idején?

 • 33% – Hírolvasás, hogy legyen miért pánikolni
 • 44% Fészbukozás, hogy lásd mások hogyan pánikolnak

A kép forrása: Az életem mémekben (elvileg, de én egy ismerősöm Facebook profilján találtam. Ilyen nevűt csak egy zárt Facebook csoportot találtam, aminek én nem vagyok tagja. Ha valaki megerősít az eredeti forrásban, akkor szívesen belinkelem.)

Hogy fogjuk ezt túlélni?

Itt most nem csak a betegségről van szó, hanem arról, amilyen hatással van ez az egész emberiségre.
” A járvány olyan mértékű gazdasági hanyatláshoz vezet, amelyet még nem tapasztaltunk, de végül segíteni fog abban, hogy újraértelmezzük az értékeket és tiszta lapot ad az újrakezdéshez”.
A teljes cikket itt tudod elolvasni: https://roadster.hu/koronavirus-jarvany-trendelorejelzo

Kétségbeesés vagy nyugalom?

Most még csend van körülöttünk, de mégis fájó látni, hogy már mennyi veszteség ért sokakat. Még most megyünk bele, és ki tudja mi lesz még itt az elkövetkezendő hetekben, hónapokban.

Mégis, attól nem lesz jobb senkinek, ha mi is kétségbeesünk, de együttérzéssel lehetünk a történtekkel kapcsolatban.

Domján András gondolatai:
“Itt az ideje annak, hogy összeszedjük magunkat és az alapvető feladatainkat fegyelmezetten végezzük el, odafigyelve a higiéniára és arra, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsük a fizikai kontaktust a külvilággal. Be kell rendezkednünk arra, hogy egy kicsit magunk legyünk, ami talán szokatlan, de szükségszerű. Meg kell tanulnunk elcsöndesedni és megnyugodni, mert ez most mindannyiunk legfontosabb feladata.”
A teljes Facebook bejegyzést itt találjátok erről >>>

Jó érzés volt megírni ezt a bejegyzést. Kicsit feszültségoldó, mert azért rám is hatással van, ami most történik, és ami még nem történt meg, de “benne van a levegőben”. De nagyon fontos a jelenben élni, szétnézni, és azt látni, ami itthon is van, és örülni az egyszerű dolgoknak: ételnek az asztalon, a tiszta víznek, a magunk és a szeretteink egészségének, mindenünknek, ami van. Tudatosabbnak kell lenni abban, hogy a pazarló, mértéktelen életmód hova vezet, és sokkal inkább a minőségre, mint a mennyiségre törekedni. Remélem sokan ráébredünk arra, hogy tudunk és kell is változtani.

Még néhány hasznos cikk:

Amikor már úgy látjuk, hogy túl vagyunk a nehezén, szeretnék újra írni, és összegezni mi mindent tanultunk ebből az egészből, de úgy látom, hogy lesz mit.

Most aztán megtanulhatunk:

 • Összefogni
 • Vigyázni magunkra és egymásra
 • Alaposan kezet mosni
 • Az otthon töltött időt hasznossá tenni
 • Tudatosabban híreket fogyasztani
 • Értékelni olyan dolgokat, amiket máskor magától értetődőnek vettünk
 • A jót észrevenni a nehéz időszakokban is.

Szeretettel,
Judit

error: A tartalom jogvédett. Ne másold!