Minden nap egy alma, az orvost távol tartja?

Már gyerekkorunk óta tudjuk, hogy az alma milyen értékes, hazánkban is termő gyümölcs.
Mennyi sok jó élményem kapcsolódik nekem is hozzá:

  • Amikor az esti TV nézéshez anyukám szeletelt fel nekünk többféle almát.
  • Vagy amikor ősszel elmentünk egy helyi gyümölcsösbe és saját magunknak leszedtük a több ládányi almát, amit télen a pincében őriztünk.
  • És ez volt az egyik első gyümölcs, amit lereszelve először a gyerekeimnek adtam.

Kattints a fenti képre a nagyobb méretért! 

De mégis mi változott meg az elmúlt években, évtizedekben az almával kapcsolatban?

  • Sajnos a növények, zöldségek, gyümölcsök tápanyag tartalma jelentősen csökkent.
    Sokszor halljuk mostanában, hogy ma már nem 1, hanem 5-10 almát is meg kellene enni ahhoz, hogy annyi tápanyaghoz jussunk, mint régen.
  • Nagyon sok vegyszert használnak a termesztés során , illetve a földjeink, a levegő, a csapadék is sokszor szennyezett. De azért vannak, akik fokozottan figyelnek ezekre is.
  • Sok áruházban fontosabb az, hogy pl. legyen szép, nagy, fényes alma… De nem minden a külcsín, a belső értékek itt is fontosabbak. 😉
  • Van, amikor az olcsóság a lényeg, és sokszor ezért importálnak külföldről. Ezek ízre, zamatra sem mindig adnak olyan élvezetet, és nehéz leellenőrizni milyen kezeléseken estek át.

Az is tudjuk, hogy a nyers, friss, tiszta gyümölcsnek, zöldségnek nagyon nagy szerepe van az egészséges életmódban, de van még egy eljárás, amivel még több hasznos tápanyagot tudunk a szerveztünkben jutattni.
Ez pedig nem más, mint a fermentáció. 

Miért érdemes fermentált, erjesztett ételeket, italokat fogyasztani?
A fermentált ételek és italok nagyon könnyen emészthetőek, tele vannak mikrotápanyagokkal, és jótékony probiotikumokkal.

Házilag is elkészíthetőek különböző zöldségekből, gyümölcsökből, igaz némi időráfordítást igényel, és utána is napok, hetek, de akár hónapok várakozása is következhet.
A legfontosabb mégis a megfelelő, organikus alapanyag, ami minél magasabb tápanyagtartalmú, és nem tartalmaz vegyszereket.

Itt, Anna blogjában olvashatsz erről részletesebben is: https://taplalkozona.hu/fermentalas-hazilag/

Ebben a lenti videóban pedig egyik kedves barátunk mutatja be, hogyan lehet akár házilag is enzim italt készíteni:

Mit tegyél akkor, ha nincs idő most ezt kivárni, vagy megfelelő alapanyaghoz hozzájutni?

Akkor vásárolhatsz készen is, megbízható forrásból származó fermentált ételt vagy italt.
Ebből szeretnék most kettőt bemutatni neked, amik most jelentek meg az európai piacon.

Ebből a videóból nagyon jól megértheted, hogy mik az enzimek, hogyan működik az emésztésünk, és megismerheted ezt a 2 új különleges terméket is:

DXN Alma Enzim Ital

Az enzimek aminosavakból álló, speciális biológiai aktív vegyületek, melyek az emberi szervezet számos biokémiai folyamatában részt vesznek. Az emberi élet fontos eleme.
A környezetszennyezés, a stressz és a kor előrehaladtával természetes enzimszintünk folyamatosan csökken.

Az Alma Enzim Ital prémium nyersanyagból és magas szintû minőségbiztosítással készül.
Az almákat hosszú ideig fermentálják, hogy értékes tápanyagai könnyebben fel tudjanak szívódni az emberi szervezetben.

Összetevõk: almalé (50%), cukor

Elkészítés:
Keverj össze egy tasak (50 ml) Alma Enzim Italt 200-950 ml vízzel (egyedi ízlés szerint hígítható).
Ehhez használhatsz szénsavas ásványvizet is, ha úgy jobban szereted.

DXN Fermentált Alma Dzsem

Aranysárga színű, mérsékelten édeskés és savanykás ízű, mely különlegessége abban rejlik, hogy fermentációs eljárással készül.
Ennek a technológiának köszönhetően az alma dszemben lévő tápanyagokat a szervezet könnyebben hasznosítani tudja.

  • Mesterséges színezőanyagoktól mentes
  • Nem tartalmaz tartósítószereket
  • Íz és színfokozó mentes

Összetevők: Alma (49,75%), cukor, savanyúság szabályozó anyag: citromsav

 

Elkészítés:

  • Kend közvetlenül kenyérre, süteményre vagy bármilyen desszertre.
  • Fogyaszthatod hideg vagy meleg vízben elkeverve is, ha szívesebben fogyasztod folyadékként.
  • Egyszerűen a tasakból, a szádba nyomva is megeheted pl. csoki helyett.

Kinek ajánljuk ezeket a fermentált készítményeket?

Az alábbi írás a fenti előadó, Harmath Katalin Ganoterápia Tanácsadó képzési leveléből származik.

  • “Általános felhasználási gyakorlat:
    Az italt inni egész napra elosztva.
    A dzsemet enni egy teáskanállal étkezés előtt.
  • emésztési zavarok esetén: epe eltávolítás után, hasnyálmirigy betegségekben, a bél gyulladásos
    betegségeiben. Ital és dzsem együtt alkalmazva!
  • egyéb gyulladásos betegségekben: PCOS, ízületi gyulladások
  • testsúly optimalizálás esetén: a Pektin térfogatot növel a gyomorban, teltség érzetet ad. Étkezés előtt fél tasak dzsem!
  • amatőr és profi sportolóknak is, gyors energiapótlásra a dzsem edzés előtt, az ital edzés alatt
  • sokat utazóknak mindig legyen a táskájába dzsem
  • diákoknak, nassolóknak csoki helyett dzsem!!
  • legyengült állapotokban, kórházi kezelés támogatására dzsem és ital is
  • kicsi gyereknek, aki nem szeret, nem akar gyümölcsöt enni.
  • székelési zavarok esetén, minden főétkezés előtt egy fél tasak dzsemet szopogatni kicsit, aztán lenyelni. Vagy reggel éhgyomorra egy tasakkal megenni.
    Neked, Nekem, Mindenkinek, mert finom, mert egészséges, mert változatossá teszi az étkezésedet, és boldogabbá a sejtjeidet!”
    Harmath Katalin Ganoterápia Tanácsadó
    A Ganoterápia Képzési levelek kizárólagos felhasználója az arra jogosult Közösségi tag. Harmadik félnek a levél tartalmát részben, vagy egészben tovább adni, csak a Szerző hozzájárulásával lehetséges. kataganodxn©2019

Amire még fontos odafigyelni!

Az alábbi írást egy fogyasztói csoportban osztotta meg velünk egy hölgy:

“A komolyabb bélproblémával küzdők esetében (pl: IBS, Crohn, Colitis) nagyon körültekintően bánjatok a használatra történő ajánlással! A fermentált termékek valóban jó hatással vannak az emésztésre(is), a bél flórájának helyreállítására, azonban bélgyulladás, aktív szakaszban lévő betegség esetén csak nagyon óvatosan, fokozatosan alkalmazhatók/vezethetők be.

Első körben napi egy teáskanálnyit lehet, mindenképpen folyadékban feloldva és elosztva fogyasztva. Ezt is lehetőleg már akkor igya meg, amikor nem megy sehova. Ha nem okoz gondot, akkor lehet máskor is. Ha 1-2 hét után így nem okoz gondot, akkor lehet fokozatosan emelni az adagot.

Ez azért fontos, mert, ha nagyon rossz állapotban van a bélrendszer, akkor a fermentált italokban lévő jó enzimek/baktériumok “összevesznek” a bél felborult flórájában lévő káros bacikkal és olyan hatása lesz, mintha egy nagy adag hashajtót vett volna be. Mondhatnánk ezt egy jó tisztításnak is, hogy a káros anyagok távoznak, de bélgyulladás esetén egy erős hasmenés semmiképpen sem hasznos, ráadásul így az enzim sem tudja kifejteni igazából a hatását és az lenne a jó, ha az bent maradna.”

Vannak kérdéseid?
Keress meg bátran az elérhetőségeimen!

error: A tartalom jogvédett. Ne másold!