A szudáni hibiszkusz nem csak egy szemet gyönyörködtető virág, hanem sokoldalúságát és jótékony hatásait is érdemes megismerni.
Ebben a blogbejegyzésben részletesen megvizsgáljuk a Szudáni hibiszkuszt, felhasználását, és annak egészségre gyakorolt pozitív hatásait.
Napjainkban már több mint 300 faja ismert.
Tudj meg többet róla általánosságban ebből a videóból:
Mi is az a szudáni hibiszkusz?
A szudáni hibszkusz (Hibiscus sabdariffa) a mályvafélék (Malvaceae) családjának hibiszkusz (Hibiscus) nemzetségébe tartozó cserjefaj.
Eredeti hazája Közép-Afrikában, különösen Szudánban van, mára a világ valamennyi trópusi–szubtrópusi táján és a meleg mérsékelt égövben is termesztik. (India, Szaúd-Arábia, Malajzia, Indonézia, Thaiföld, Fülöp-szigetek, Vietnam, Szudán, Egyiptom és Mexikó.)
További elnevezései:
- afrikai mályva,
- karkadé,
- rozella
- vörös- vagy jamaikai sóska
- red sorrel,
- roselle,
- teahibiszkusz,
- vadhibiszkusz
Mire használják a szudáni hibiszkuszt?
A növény minden részében ehető. Felhasználásának sokrétűsége miatt közkedvelt növény.
Évszázadok óta használják a rozellát számos ételben, italban és betegségek hagyományos gyógyításában.
Felhasználása:
- saláta,
- tea,
- gyümölcslevek,
- lekvárok, zselék,
- fagylaltok,
- jégkrémek
és sok más termék készítéséhez használják.
Kellemes, kissé savanykás ízű.
Felhasznált részei leginkább az elvirágzás után gyűjtött húsos csészelevele. Nincs valódi gyümölcse, a sziromhullás után megvastagodott, a magot körülölelő csészeleveleit nevezik gyümölcsnek.
A rozellát elsősorban a háromféle virágkelyhe miatt termesztik: zöld, piros és sötétvörös. A piros virágkelyhet használják fel a legtöbbet, mivel magas tápanyagkoncentráció jellemzi.
Biológiailag aktív anyagok az egész növényben megtalálhatóak, kezdve a levelétől, a magjain át egészen a gyökeréig, de a legnagyobb figyelmet a hibiszkusz virágában és húsos kelyhében levő anyagok érdemlik.
A rozella kiváló forrása a következőknek, ilyen tápanyagokat, hatóanyagokat tartalmaz:
- Szerves gyümölcssavak (pl. almasav, aszkorbinsav, citromsav, és borkősav)
- Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, kálium, vas.
- Vitaminok: C-vitamin, béta-karotin, niacin, riboflavin, tiamin.
- Poliszacharidok, antioxidánsok és flavonoidok –
„A flavonoidok közül a hibiszkuszban elsősorban a flavonoid quercitin található meg, amely szakemberek szerint a legaktívabb flavonoid. A quercitinnek erős allergiaellenes hatása van, mivel a sejtmembránok stabilitására hat, és megakadályozza a hisztamin, valamint más allergiás reakciókban részt vevő anyag felszabadulását. „
Antocianinok: Ezek a flavonoidok adják a Szudán hibiszkusz piros színét, és erőteljes antioxidánsok, amelyek segíthetnek a szervezetben a szabadgyökök elleni védekezésben.
- Erős antioxidáns
- Gyulladáscsökkentő hatás
- Támogatja az immunrendszert
- Szabályozhatja a vérnyomást
- Csökkentheti a vér koleszterinszintjét
- Szabályozhatja a vércukorszintet
- Májvédő hatás
- Javíthatja a vasállapotot
- Segíthet a fogyásban, emésztés javításában
- Húgyúti fertőzések kezelése
- Vízhajtó, görcsoldó hatás
- Elősegítheti a megfelelő vesemű esetekben:ködést
- Gyorsabb sebgyógyulás
- Hajserkentő hatású
- Puhíthatja az ereket, érelmeszesedést gátló
- Védhet a vírusos betegségektől
- Csökkentheti a lázat és csillapíthatja a megfázás tüneteit
Fontos figyelmeztetés
A fenti információkat ismeretbővítés céljából közöljük.
Azok nem tekinthetőek részünkről semmilyen egészségre vonatkozó állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend-kiegészítő termék vagy hatóanyag reklámjának.
Az ismeretbővítés nem helyettesíti az orvosi kezelést, betegség esetén forduljon orvoshoz.
Orvosi kutatásokra, vagy a hagyományos keleti gyógyítás tapasztalataira történő hivatkozások nem tekinthetők a részünkről tett semmilyen egészségre vonatkozó állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend-kiegészítő, termék vagy hatóanyag reklámjának.
Az itt közölt tartalom nem tekinthető öngyógyításra való felhívásnak. Az öndiagnózis és az öngyógyítás kockázatokat rejt magában.
A helyes táplálkozásról, követendő életmódról, étrend-kiegészítők szedéséről orvosával, táplálkozási szakértővel konzultáljon.
A szudáni hibiszkusz jótékony hatásairól általánosságban írtunk, azok nem tulajdoníthatóak a DXN termékeinek,
Az étrend-kiegészítők fogyasztása nem helyettesítheti az egészséges életmódot, a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, és a rendszeres testmozgást.
A termékek minősége teljesen megbízható és kimagaslóan magas, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet notifikálta, és zöldpipával látta el.
Ellenjavallat:
Káros hatása nem ismert, de körültekintően kell fogyasztani az alábbi esetekben:
- egyéni intolerancia esetén,
- ha allergiás a piros gyümölcsökre vagy valamelyik benne található tápanyagra
- fekélyek, gyomorhurut, hasnyálmirigy-gyulladás esetén a savtartalma miatt
- várandós nőknek és szoptatós anyáknak sem ajánlott
- kisgyermekeknek sem ajánlott
- vese- és epekő, valamint súlyos vesebetegség esetén is nagyon körültekintőnek kell lenni
- továbbá, ha egyéb gyógyszert fogyaszt, akkor is érdemes egyeztetni orvosával.
Hogyan juthatunk egyszerűen hozzá a Rosellet tartalmazó termékekhez?
Az alábbi 2 DXN termékben egyszerűen fogyasztható:
Roselle Juice – hibiszkusz szörp
285 ml/üveg
Összetevők: szudáni hibiszkusz-kivonat (80%), nádcukor, víz
Tartósítószert, mesterséges színezéket és aromát nem tartalmaz.
Faragóné Keserű Judit
Ismerd meg hogyan tudod megrendelni, akár a kedvezőbb, törzsvásárlói áron:
Vannak kérdéseid?
Keress meg bátran az elérhetőségeimen!